Как да си построим къща ?

Коментари за цените


10 октомври 2011г.
Мога да споделя че цената на която ми струва грубия строеж на двуетажна къща с плосък покрив около 235м2 е 104 евро на квадрат в тази сума влиза труд и материали товарене разтоварване чистене и всичко което е било нужно във връзка със строежа НО отделно от договорката винаги всички са искали допълнително ПАРИ но се им били давани. Поздрави от Варна.


15 август 2011г.
Колеги,защо не коментирате единичните цени на услугите за отделните видове СМР? Именно от това се интересуват хората които искат да строят.Защо не им кажете, че вече не може да се строи по стопански начин-наемаш майстори, нахвърлят каквото могат и си отиват.Ще се постарая да бъда полезен до някъде.
След всички перипетии до получаването на разрешителното за строеж започва истинското строителство. Разрешителното за строеж влиза в сила от датата на издаването му. Откриването на строителната площатка и даването на строителна линия се изпълнява от четирима участника, като се включва и геодезист /лицензиран/-30лв.на точка + 100лв за протокоп или по точно приложение 2 и приложение 2а /три екземпляра/. Внасянето в общината е 15-20 лв. Обезателно договор с фирма регистрирана в камарата на строителите, договор със строителин надзор /стр.техник за пета категория/ 3,50лв на м2 РЗП +всички разходи за документи, копирания, транспорт и други. По-лошото е че повечето инвеститори желаят техника да боде постояно на обекта, но в същото време не им се плаща цяла заплата.
Що се отнася до цените на услугите в Шумен са както следва:
монтаж арматура-0,18-0,22лв/кг
изкопи -14,00лв/м3
кофраж колони и греди 10-12лв/м2
декофраж 1,00-2,00
полагане на бетон 30лв/м3
обратен насип 7,00лв/м3
Ако един проектант получава от 20 до 60 евро на м2, защо един майстор да не поиска 15 до 25евро на м2?
Обшите работници ,които не са включени към някоя бригада получават надник допълнително, ако доставката на материалите са за сметка на инвеститора и се стоварват на максимум 10м. от обекта,а някои бригада ги иска дори и на самата площадка/разбира се ако е възможно това дори е в полза на инвеститора-къщата става по-бързо.


9 юли 2009г.
Здравейте,искам да Ви благодаря за полезните съвети и информация, препрочела съм над 20 пъти цялата тема! Само за информация на читателите, на които им предстои да строят бих искала да споделя актуална информация към м.юни 2009г. Току що завършвам груб строеж на еднофамилна двуетажна къща и мога да кажа, че ми излезе около 160 Е/м2 с труд и материали. Разбира се, всеки обект си има специфики и това е само ориентир. Поздрави и успех!

19 Август 2008г. - Lambarducia
Бих искала да попитам дали е възможно да ни отговорите на въпроса при строеж на фамилна къща с площ от 150кв.м, варианта един или два етажа е по-удачен и възможно ли е за къща с такива размери арматурата да е около 10т, а бетонът да е около 90-100кубика.Знам че това са неща, които звучат много на прима виста, но строителната фирма, която ни даде оферта, твърди, че заложеното количество на арматура и бетон е твърде много и не са виждали такова за такава малка къща! Ако това е в компетенцията Ви, бихте ли могли да ни дадете вашата преценка, макар и на грубо.
Отговор: Неизвестно защо, много строители обичат да казват за всяка къща "толкова много арматура не сме виждали".
Не уточнявате тези 150кв.м каква площ са - застроена, полезна или разгърната застроена (РЗП). Първо, за определяне на РЗП има наредби (примерно височина под 1.50м не се включва и т.н.) и всеки строител го знае. Ако имате 150м2 застроена, на два етажа, РЗП ще е около 300м2. Строителят обаче може да ви каже "РЗП е 450, аз броя и покрива защото го строя". Все едно колегата му, спазващ законите и наредбите, ще я направи без покрив.
Ако РЗП е около 300м2, горните цифри ще се връзват точно с 60-70% от съвременните къщи, при които се оказва, че арматурата е около 30кг/м2 РЗП. Но това го определя конструкторът, а не изпълнителят, на когото плащате и трябва да заложи всичкото желязо и то подредено по чертеж и норми. В съвремените конструкции, с противоземетръсни шайби, се слага все повече арматура. Дедите ни са строели и без желязо и бетон.
Бетонът не се свива при втвърдяване и ако няма стълби и извивки, ще се очудите колко точно може да прогнозирате колко да ви докарат, без да бъркате или го хабите. Плоча 100м2, дебела 10см е 10кубика и толкоз. Ако строителят я направи 11см с 11кубика, просто взимате бележката от бетоновоза и си доплащате 1 кубик на строителя - за малко по-здрава плоча от проекта. В договора запишете, че поне бетона, ще се заплати срещу реално вложен материал, за да не ви изтънят плочите.
20 Август 2008г. - Lambarducia
Използваемата площ на къщата или тази, която представлява помещенията за живеене, е 150кв.м и е на един етаж без излишни екстри. Половината площ е покрита с прав покрив, което, чудим се, би трябвало да влезе в цената за издигане на първи етаж, а не като отделно таксуване за покрив. И тук възниква въпросът, редно ли е, ако едни покрив се лее от бетон или в случай все едно се затваря етажа, това да се таксува отделно. Защото в случая бригадите работят и таксуват поетапно - една сума за основа, друга за етаж и трета за покрив. Мътна и кървава! И дано да не прекалявам, но също искам да попитам, нормално ли е една такава малка по размерите си къща да е опасана цялата с бетонен пояс с височина от 50см.
Отговор: Всеки кубик бетон, кофриран и излят, се заплаща, и така трябва да се дават офертите. Строителите използват други форми - на м2, на мазе, на таван, смятайки че ще залъжат някого, а лъжат така и себе си. Няма защо да им слушате безкрайните им аргументи, казвате им че ще изберете най-добрата от няколко оферти и толкоз. Ако искат покрива и мазе да го наричат. Наивниците, които смятат, че ще спечелят с приказки, губят своето време, лошо е че губят и вашето. Предполагам бетонът 50см е за хидроизолация. Виждали сте сигурно тухла стояла под дъжда, може и на червена прах да стане. Да не говорим, че ако вода замръзне, ледът ще спука и най-здравия материал. Водата е страхотна заплаха за всяка постройка, най-големия разрушител на покриви, стени, пътища, тръби и т.н. и трябва да се мисли за въздействието на водата при изпълнението на всеки сантиметър от къщата. Бетон над B20 вода не пропуска, като не е необходимо този бетон да е силно армиран. Наистина, май са прекалили с арматурата. Проблемът е че проектантите не мислят за парите при строителството. Почти никъде в България не се решава задачата за минимална стойност, при едно и също качество. А от проекта сумата може да се намали дори в пъти. Може да говорите с друг конструктор. Почти никой строителен инженер няма да си направи едноетажна къща с железобетонов покрив - скъпо е, тежко, ще ви напича и е безсмислено. Да не говорим, че законно за едноетажна къща, арматурата може да ви я начертае всеки със строителен техникум, а на практика и всеки добър арматурист. Ако покривът ви е само от дърво, примерно под керемидите сложите воалит, дъски, топлоизолация и после гипскартон, ще спестите много, при същото качество. Оставате без плоча за армиране (тази първата просто си лежи на земята). За едни колони и греди над тухлите ви трябват по 4 по-дебели пръта арматура вързани с бигли и толкоз. Тези 10 тона арматура, ще паднат под 2. Всъщност арматурата се слага, защото някои срязваши сили, примерно при земетръс, може да го срежат като сирене. Иначе бетонът издържа на натиск, повече от достатъчно. При едноетажна къща, на равно, при добра почва, няма за какво толкова да мислите - и тухлени шайби само да сложите, къщата ще ви надживее.

8 Август 2008г.
много хубаво описание и добре организирано единствена забележка е датата, сложете някаде дата цените се променят и информацията става грешна във времето. Също така е хубаво да бъде описано около "проекта" как се смята грубо цената, т.е за основи колко % за етажите % и за покрива % така, че човек ако е решил че има нужда от 300кв. РЗП да може да се ориентира на колко би му струвало на 1, 2 и 3 етажа
13 Август 2008г.
Добре е да поместите таблици с примерна информация (на м2 при еди си каква дебелина на плочата съответно колко арматура и колко бетон трябва и др. подобни)
Отговор: Нямаме техническа възможност да следим цените подробно. Цените на m2 зависят и от датата но и много други неща. Примерно, за един м2 в сутерена на една къща на един етаж до бетонов възел може да се сложи малко арматура и да излезе много евтино. За друга висока къща на висок баир с лош и далечен път до нея, на глинеста почва същата квадратура може да излезе 5 пъти по-скъпо. От цената на кв.м може да ви кажем, че къща 300кв. ще е по-скъпа от 10хиляди и по-евтина от милион. Ако ви трябва начална стойност за първа итерация, просто умножете 300м2 по 300евро, по 400 или по 500 за повече резерва и лукс.
Съгласни сме, че всеки инвеститор се интересува главно от две неща - максимално хубава къща и минимална цена. Обърнахме и внимание, че проектантите често наблягат на първото. Запитайте конструктор който по цял ден чертае бетон и арматура, колко е цената им? Всеки проектант обаче, при настояване и доплащане ще ви даде "количествена сметка", примерно 10 тона арматура и 40 кубика бетон. За два часа с кола може да намерите най-близкия бетонов възел и арматурен двор да вземете цените и изчислите общата цена - а това са най-скъпите материали. Същото направете за тухлите, варта, изолацията, дървесината, багер за изкопи на машиносмяна, хидроизолация, керемиди, улуци и т.н. Може да си въведете табличка в Ексел. Сложете и процент резерва за материали и инфлация, примерно 5-10%. Офертите за труд ще ви отнемат доста повече време, но още с първата от тях ще се ориентирате. Преработете чертежа веднага, ако цената ви е много висока. Има хора започват първия етаж, разбират че ще е скъпо, махат втория и се получава нещо скърпено, че и по-скъпо тъй като основите са изчислени за повече етажи. Вие сте този който трябва да следи всичко изкъсо и отреагирате навреме, защото почти никой няма да се интересува от загубите ви както вас.
    дабавяне на коментар