Как да си построим къща ?


Работата с архитекта и проектантите на къщата е често по-скоро удоволствие. Първо защото сте в началото и второ защото те са обикновено високоинтелигентни хора. За да изберете архитект е добре да видите някои от предишните му работи, за да разберете дали са по ваш вкус. Цените за проекта вървят около 12-15 евро на м2, като това не е много, тъй като включва освен архитектурен план, всички конструктивни, ВиК, електро и ОВ изчисления и чертежи, които ще получите и представляват една солидна на вид по обем документация. Изработването на проекта трае 1-2 месеца. Повечето проектанти работят с Autocad, което ще ви позволи да им поискате реален генериран поглед на къщата си от различни страни. Постарайте се да дадете най-подробно описание на къщата която желаете предварително, независимо от възможността за поправки в проекта.

По-неприятната работа в този период ви предстои с многобройните документи за узаконяване на какво ли не. За започване на проекта ви е необходима виза с границите в които може да строите на мястото си. Необходима ви е и геодезична снимка на мястото с всички наклони. Обикновено всеки архитект има връзка с всички необходими проектанти, независимо дали работят в един и същи офис и би ви помогнал за всеки проблем на този етап.

След като получите всички чертежи ви предстои узаконяването им. Не може да опишем всичко тук, но принципа е че става трудно. Дори за един подпис на пожарникаря, който би могъл да се сложи за 2 часа, законния срок е 1 месец, но ако сте се направили на глухи на забележката му че "сигурно знаете как се строи в България", може да почакате и два месеца.

И един много важен съвет. След социалистическата епоха и епохата на големите кражби в които се е работело предимно с безотчетни пари, проектантите нямат навика да дават винаги количествена сметка. Настоявайте, срещу допълнително заплащане, да получите такава от тях. Най-важно е да знаете колко арматура и бетон ще отидат за къщата ви, тъй като те са над 50% от стойността на материалите за целия груб строеж. Ако някой се опита да ви мами, то ще е първо с тях и едва ли с няколко тухли за няколко лева. Другите материали като керемиди, тухли, дървесина за покрива, хидро и топлоизолации и улуци за покрива също подлежат на приблизително изчисление.

Ако не получите тази количествена оценка, ще ви е много трудно когато взимате оферти за строежа да ги сравнявате, тъй като всяка от тях ще е базирана на съвсем различно количество на материалите.

Дори е добре, преди да започнете да събирате оферти за строеж, да намерите най-близкия до обекта ви бетонов възел, като това не трябва да е възел забъркващ по един бетоновоз на ден с неясно качество, и да запитате за цената на един кубик B20 до обекта ви, което вероятно ще е около 100лв. Същото да направите, като обиколите 5-6 арматурни двора за най-добра цена на арматура. Тя се продава винаги заготвена, при цена около 1.20лв на килограм. С тези цени може да се приближите значително по-точно до цената на грубия строеж, като забравите за цени от вида "на квадратен метър" и когато преговаряте няма да се стряскате ако чуете астрономически суми. Понякога може да чуете и суми доста под реалната стойност, което е неоспорим сигнал, че някой срещу вас иска да ви зариби и разчита 100% на измамата да направи печалба.

Добре е да погледнете и дали проектантите, не са ви препоръчали нещо което не ви е необходимо, доколкото принципа при тях е да се слага всичко в плюс. Здравината на конструкцията е извън обсега на обсъждане, но например, захранване на къщата с голяма електрическа мощност и трифазен ток може да ви изправи пред едни неимоверни бюрократични проблеми да си ги осигурите в последствие. За захранване с вода от тръба над 1 цол също трудно ще получите разрешение.

Друг проблем е, че архитектурния и конструктивния план може да не съвпадат, особено ако е бил използван интензивно студентски труд за чертежите. Затова и двата плана трябва да са постоянно на обекта по време на строителството и да се сравняват преди започване на всеки елемент. Понякога предприемачите, с основание или без, твърдят че офертата им е била върху по-евтиния вариант и искат доплащане. Добре е да покажете още отначало, че всеки който не зачита думата ви и се опитва да ви мами, че бъде изгонен веднага. Доплащайте само при добре обосновани аргументи. Ще ви се наложи да доплащате за много непредвидени неща, но не позволявайте постоянно да ви искат пари за платени неща, да ви искат заеми (традиция е да се взимат заеми накрая, които не се връщат) и да ви мамят.

Препоръчително е да осигурите вода и временен ток, преди започване на строежа за да не се надявате на съседи в последствие. Освен това, временният ток ще ви струва малко повече, но може да ви трябва с години.