Как да си построим къща ?


Най-добре да започнете изкопните работи за грубия строеж около април месец. Мокрите процеси като изливане на бетон, зидане и мазане, не е желателно да се извършват при минусови температури, независимо че може да ви убеждават как в бетона може да се слагат присадки и т.н. Надниците на майсторите зимата вървят наполовина, но те и работят наполовина, тъй като денят е къс и студен.

Големият проблем е как да си намерите предприемач или само майстори. Ако намерите хора според очакванията си, може и да не усетите строителството, но това едва ли ще ви се случи. Ако нямате време или познати да се занимават поне с доставката на материали, ще трябва да наемете предприемач, което е може би по-лошия вариант. Независимо какво му плащате, той ще гледа да си вземе вероятно максималното и от вас и от работниците и от материалите. Ако имате повече време, може да намерите група работници, като обикновено единият от тях е по-главен и пак се нарича предприемач, като снабдяването правите вие с негова помощ.

Какво трябва да знаете като правила:
 • Ако подписвате договор, внимавайте 90% от общата сума да не е съсредоточена в приземния етаж или цената на покрива да изглежда твърде малка
 • Ако подписвате договор, опишете и материалите. Бетонът трябва да е поне B20, независимо че конструкторите предписват и по-малки марки. Цената между B20 и B12 е пренебрежимо малка спрямо разликата в качествата им, но предприемачът не би се посвенил да си я вземе. Качеството на арматурата е еднакво, тухлите се гледат просто на вид. Керемидите, просто си изберете - нашумелите такива "Bramac", произвеждани в Силистра по немски лиценз с 30 години гаранция (която не важи, ако не платите двойно те да ви ги сложат) са толкова крехки, че изобщо не може да се ходи по тях и половината палети се продават с натрошени керемиди отвътре. Но поне добре изглеждат. Изолацията, която ще ви трябва малко за грубия строеж, трябва да е с тегло поне 15-18кг/м3. Варта за зидане не е важна. Дървесината за покрива се избира трудно, трябва да е максимално суха, за гредите "без сърца", а за дъските "без капаци". Хидроизолации, улуци и др. са просто по избор, но ги запишете в договора.
 • Не разчитайте на никаква защита от съдебната ни система, дори при налични документи и договори. Просто давайте минимално възможните суми, възможно по-често.
 • При никакви обстоятелства не давайте депозити за труд, просто няма да ги видите повече. Не давайте и заеми за което ще бъдете молени многократно.
 • Избягвайте да купувате собствени неща и техника за строежа, всичко ще бъде потрошено или ограбено. Майсторите са длъжни да си носят собствен инструмент.
 • Не бъдете мекошави, бъдете готови да изгоните всекиго от обекта по всяко време и дайте това да се разбере от всички. На обекта постоянно има да слушате истории от типа на това как всеки майстор правел по 100 лева на ден. Ще слушате и как ще ви вдигнат къщата за месец, а ще се окаже, че им трябва поне три пъти повече време, как в тази къща е сложено безумно количество бетон и арматура и т.н.
 • Качеството на грубия строеж не се следи трудно. Най-важно е да имате прави стени и прави ъгли. Знайте, че по БДС, което е закон и е в сила независимо дали го запишете в договора явно или не, се допуска отклонение в зида на стена 1см, а по вертикалата на цялата къща само 3см. Това няма да го получите, но ви дава основание при видими отклонения, веднага да изискате поправка или да удържите сума. Ако не следите, може да ви направят отклонения и по над 15см. Изправянето после на стените с мазилка или на подовете със замазка, може да се окаже първо невъзможно, особено като се сложи и дограма и ще ви трябва много допълнителен материал излишно. Освен това мазачът може да ви иска при мазилка над 3см и замазка над 4см допълнителна сума за труд. Затова най-евтините зидари и кофражисти може да ви излезат най-скъпо.
 • За проверка на арматурата, най-добре плащайте на конструктора си по 20-30лева за да провери поставянето й преди всяко изливане на бетон. Най-често може да очаквате да ви подменят по-дебела арматура с по-тънка или да я вържат по-нарядко, да не оставят достатъчно застъпка при наставяне на железните пръчки (проверявайте най-вече в закритите места с кофраж) или да не връзват на всички пресечки с арматурна тел. На практика, почти винаги трябва да се прави забележка, основните пръти да се повдигат от кофража. При разкофриране, ако основна арматура се вижда е желателно да се замаже веднага с циментово мляко (а не вар), за да се спре процеса на окисление на арматурата.
 • Вече е минало времето, при което на бетоновия възел ще ви сипят по-малко бетон или шофьорът ще отсипе някъде, но всеки шофьор трябва да ви даде експедиционна бележка за това какъв и колко бетон кара. За по-лесно изливане на бетона майсторите често му сипват вода, което веднага изменя якостта му, защото Б20 се получава при определено съотношение на вода, пясък, чакъл и цимент. Не разрешавайте досипването на много вода.
 • Проверявайте дали комините са измазани отвътре - майсторите много добре знаят, че неизмазани биха пушили през стените, но често опитват да си спестят този труд, който е доста и не се плаща допълнително.
 • Каквато и устна уговорка да направите с майстори и дори с предприемач, да дойтат примерно след 5 дена, знайте че тя няма голяма стойност. Те винаги търсят по няколко клиента и вие може да сте просто резервния вариант, което никога няма да ви го кажат. Така че и вие трябва да имате винаги резервни майстори.